Prečo vám vlhnú múry?

Prečítajte si náš článok a zistite viac

Vlhkosť v dome je od nepamäti veľmi závažný problém. Väčšinou sa to týka už starších domov, no problém môžu mať aj novšie domy. Domy, ktoré boli technologicky nesprávne postavené. U ktorých problém vznikol hneď na začiatku ich realizácie. Dôvodov je naozaj niekoľko. V nasledujúcich riadkoch si posvietime na tie najčastejšie.

1. Kondenzácia

Spozorovali ste, že máte na svojich oknách kvapôčky vody? Rosia sa vám nielen okná, ale aj zrkadlá? Pravdepodobne máte problém s kondenzáciou vody. Najčastejšie tento problém vzniká cez zimu. Práve vtedy menej vetráte. Dôvodom kondenzácie v dome častokrát býva vysoká vzdušná vlhkosť spolu s nízkou povrchovou teplotou stien. Rosenie však môže byť zapríčinené aj len vysokou vlhkosťou vzduchu. Práve tento problém vzniká, ak vymeníte staré okná za nové. Prejavuje sa vlhkými mapami a plesňami.

2. Nedostatočné vetranie

S kondenzáciou úzko súvisí vetranie. To, že by ste mali otvárať okná  nie je mýtus. Poriadne, pravidelné, viacnásobne vetranie pomôže vašim stenám. Nie je však ani dobré, ak vystavujete seba alebo svojich blízkych neustálemu prievanu. Práve preto, je najvhodnejšie vetranie krátke ale intenzívne.

3. Nekvalitná izolácia strechy

Problémy s nekvalitnou prácou, v podobe zlej izolácie strechy, sa skôr či neskôr dostavia. Môžete následne spozorovať vlhké mapy na stenách, alebo dokonca aj praskliny. Dajte si preto veľký pozor na to, kto vám stavia dom. Nešetrite na materiáloch. V konečnom dôsledku vás opravy budú stáť ešte oveľa viac času, a aj financií.

4. Dažďová voda

Dôležité je umiestnenie a ukončenie odkvapových rúr, vyspádovanie chodníkov okolo domu, odvedenie dažďovej vody z okolia domu. Staré domy, ktoré majú nevhodné exteriérové omietky, môžu mať problém aj s dažďovou vodou. Bez dostatočného náteru, môžu prepúšťať vodu. Vhodným riešením je aj zateplenie celého domu. Nie len že váš dom dostane nový vzhľad, no najmä zabránite prienikom dažďovej vody.V konečnom dôsledku Vás opravy budú stáť ešte oveľa viac času, a aj financií.

5. Vzlínanie vlhkosti zo zeme 

Najčastejšou, aj najnáročnejšou príčinou, prečo sú vaše múry vlhké je prirodzená vlastnosť stavebných materiálov absorbcie vlhkosti zo zeme. Dôvodom je najčastejšie porušená, zdegradovaná alebo chýbajúca vodorovná a zvislá izolácia proti vode a zemnej vlhkosti. Spôsoby vyriešenia tohto problému sú rôzne finančne náročné a samozrejme je rozhodujúca ich funkčnosť a trvácnosť. Odvodnenie okolia domu drenážou znamená, že pri stenách sa vykope drenážna jama až po úroveň základov a z jej vyspádovaného dna sa odvedie veľká časť vody do trativodu alebo do kanalizácie. Toto riešenie vám pomôže zmierniť situáciu s prienikom množstva vlhkosti do stavebnej konštrukcie avšak problém celkovo nevyrieši, nakoľko stále bude dochádzať
k vzlínaniu vlhkosti cez základy do muriva.

Ďalším možným riešením je použiť elektroosmotické systémy, ktoré však fungujú za nutného splnenia viacerých podmienok, ako salinita muriva, PH muriva, veku stavby, použitých materiálov atď. V opačnom prípade sa žiadaný efekt nedostaví. Podrezanie muriva, je staršia metóda používaná v našich podmienkach, ale dnes považovaná odborníkmi v moderných stavebných technológiách za prežitok, okrem toho že dochádza k veľkému narušeniu stavebnej konštrukcie, tým pádom aj k
narušeniu statiky objektu, tento spôsob izolácie nespĺňa svoju funkciu, a následne dochádza k ďalším prienikom
vlhkosti do stavebnej konštrukcie. 

6. Izolácia injektážou

Dnes sa považuje za najlepší, najjednoduchší a najmodernejší spôsob odstránenia vlhkosti a dodatočnej izolácie proti vlhkosti. Existuje množstvo injektážnych materiálov, samozrejme hmota ktorá sa dostáva do muriva je v tomto prípade to najdôležitejšie podľa čoho sa musíte rozhodovať. Injektážna hmota spoločnosti ELCOP, s.r.o., má jedinečné vlastnosti, je patentovaná v Nemecku a považuje sa za najmodernejší spôsob izolácie proti vlhkosti. Je to antibakteriálna hmota s obsahom striebra, likviduje všetky plesne, huby, baktérie ich zárodky či korene aj v hĺbke muriva. Je aktívna, čo znamená že aj pri zmenách ktoré neustále prebiehajú v stavebnej konštrukcii a materiáloch si udržuje svoje vlastnosti a schopnosť zabraňovať prieniku vlhkosti do stavebných materiálov. Táto technológia je použiteľná do všetkých známych a bežne používaných stavebných materiálov. Neustále si udržuje svoju funkčnosť, je to živý prispôsobivý materiál na rozdiel od iných látok ktoré vytvrdnú a nedokážu sa prispôsobiť prípadným ďalším trhlinám v murive narušeniu statiky objektu, tento spôsob izolácie nespĺňa svoju funkciu, a následne dochádza k ďalším prienikom vlhkosti do stavebnej konštrukcie.

Záver

Aj keď príčiny vlhkosti muriva sú rôzne, riešenie NEODKLADAJTE! Čím skôr sa toho treba zbaviť. Konečne ŽITE v ZDRAVOM domácom prostredí. Nadmerná vlhkosť v dome nie je len nepríjemná a môže Vám spôsobiť zbytočne zvýšené náklady na vykurovanie, keďže spôsobuje ochladzovanie vnútorných priestorov obydlia, dochádza k poškodzovaniu stavebnej konštrukcie, degradácii stavebných materiálov a tým k znehodnoteniu celej stavby a ďalších s tým spojených problémov napr. pri predaji nehnuteľnosti. Prináša zo sebou aj veľmi vážne zdravotné problémy. Vlhkosť podporuje rast mikroorganizmov – PLESNE, huby, vírusy, ktoré silno vplývajú na dýchacie cesty, spôsobujú alergie ktoré môžu končiť až astmou. Spôsobov na odstránenie vlhkosti z muriva je viac. Ale treba si dať pozor, ako cestou sa vyberiete, aby ste si ešte viac neuškodili, a v konečnom dôsledku nespôsobili problémy, prípadne Vás investícia vyšla viac ako ste vôbec predpokladali.

Ak si chcete nechať poradiť od dlhoročných profesionálov ktorý používajú len najkvalitnejšie certifikované moderné technológie v oblasti sanácie a ošetrenia stavieb proti vlhkosti až s 30 ročnou zárukou, kontaktujte odborníkov zo spoločnosti ELCOP, s.r.o.
telefonicky: +421 904 066 066, na email:  info@www.osetreniestavieb.skS radosťou pomôžu, obhliadky, poradenstvo, cenové kalkulácie sú zdarma. Nemusíte sa báť, steny vášho domu budú v tých najlepších rukách!